ErasmusPro – Dublin 2022

Jsou to už dva měsíce od chvíle, kdy jsme přiletěli do Irska sbírat zkušenosti na zahraniční mobilitě. Jsme studenti prvního ročníku Vyšší odborné školy při Obchodní akademii a VOŠ ve Valašském Meziříčí a od 5. března 2022 bydlíme a pracujeme v Dublinu. Stáž nám byla zajištěna školou ve spolupráci s organizací ADC College, která zprostředkovala ubytování v irské rodině a zajistila nám pracovní místa ve firmách v Dublinu. Finanční prostředky na pokrytí veškerých nákladů v souvislosti s výjezdem a pobytem dostala škola z programu Evropské unie.

Pracovní pozice i náplň práce je u každého jiná. Adam má praxi ve firmě Nuts in Bulk, kde pracuje na aktualizacích webových stránek firmy, občas pomáhá v administrativě nebo s elektronickou komunikací se zákazníky. Já (Kuba) pracuji v Arthaus hotelu a moje práce zahrnuje například obsluhu rezervačního portálu, pomáhám s administrativou, se zajišťováním dodávek zboží, komunikuji se spolupracujícími firmami i s hotelovými hosty.

Kromě plnění úkolů, které nás ve firmách čekají každý pracovní den, věnujeme volný čas poznávání Dublinu a okolí. Naše první kroky samozřejmě směřovaly do centra Dublinu, kde jsme viděli dominantu města – The Spire – 121metrový kužel nacházející se na O´Connell Street hned vedle centrální pošty přímo v srdci Dublinu. Dalšími významnými místy, která nelze v Dublinu přehlédnout a která k němu neodmyslitelně patří, je světoznámá Trinity College a také katedrála sv. Patrika.

V okolí Dublinu jsme o volných víkendech navštívili přímořské městečko Bray, kam se lze snadno dostat vlakovým spojením DART. Trochu sil nám sice vzal výšlap na útesy nad městem, ale krásný výhled za to určitě stál. Stejným vlakem, tedy DARTem, ale na opačnou stranu, jsme vyrazili do Malahide, jehož dominantou je zdejší hrad s rozlehlým parkem, botanickými zahradami a motýlím domem. Výhled na celý Dublin se nám pak naskytl při návštěvě Killiney.

Náš pobyt v Dublinu nám zatím docela utíká. I počasí v Irsku je přijatelné, i když by se zdálo, že oproti Česku bude tato severnější země chladnější a deštivější. Už jen měsíc a zase se budeme vracet domů. Nabyté zkušenosti a dovednosti z firem v budoucnu jistě využijeme. Velkým přínosem je pro nás i pokrok v hovorové i odborné angličtině a také to, že můžeme poznávat běžný život a kulturu jiné země.

Jakub Ondryáš, Adam Schön, studenti 1. VOŠ