Víkend v Dublinu

Po úspěšně zvládnutém prvním pracovním týdnu čekal na žáky, kteří jsou v Irsku na zahraniční mobilitě, volný víkend. Program si každý mohl přizpůsobit podle svých představ – buď individuálně navštívit vybrané památky v Dublinu a okolí, nebo se zúčastnit společného programu a potkat se tak se svými spolužáky a učiteli.

Společný program začal v sobotu ráno setkáním na vlakovém nádraží Connolly Station. Sešli jsme se téměř v plném počtu a vyrazili jsme DARTem na první etapu naplánovaného „outdoorového“ programu. Z vlaku jsme vystoupili ve vesničce Malahide, poblíž které se nachází stejnojmenný hrad z 12. století. Prošli jsme se hradními zahradami, udělali nezbytnou dokumentaci hradu a okolí a vydali se zpět do vesnice. Po načerpání energie v malebné irské hospůdce jsme odjeli z Malahide opět DARTem na poloostrov Howth. Prošli jsme přístav a městečko a pokračovali jsme krásnou vycházkou po útesech s výhledem na charakteristický maják, zátoky poloostrova, pláže a hory. Až na silný vítr nám přálo i počasí, takže jsme se sice lehce promrzlí, ale nadšení z krásné přírody a mořského pobřeží vraceli každý na své ubytování k večeři.

Na neděli byly navrženy aktivity „indoorové“, tedy pamětihodnosti v centru Dublinu. Začali jsme návštěvou Dublin Castle, kde jsme absolvovali prohlídku vnitřních prostor i zahrady s rozkvetlými narcisy, dublinskými petrklíči a krokusy. Rozsáhlou expozici z historie Vikingů a města Dublinu jsme pak zhlédli v rozlehlých prostorách muzea Dublinia.

Tak teď už zase hurá do dalšího pracovního týdne!

Ing. Alena Machalová, Ing. Josef Krůpa