Dublin 2022 – A je to tady!

Dvacet žáků obchodní akademie je od nedělního večera v irském Dublinu, kam vycestovali na dva týdny na zahraniční mobilitu v rámci programu Erasmus+.

Začalo to v neděli ráno, kdy jsme se sešli na vlakovém nádraží ve Valmezu a vydali se na celodenní přesun do Irska. Cestou do Prahy byly probrány poslední důležité informace o tom, co žáky v Irsku čeká. Po příjezdu na pražské hlavní nádraží následoval odjezd autobusem na Letiště Václava Havla, odkud jsme se společností Aer Lingus měli v 15:40 hodin odletět.

Po krátké pauze na jídlo, pití, kávu a jiné pochutiny jsme na check-inu odevzdali zavazadla a doufali, že se s nimi v Dublinu opět potkáme. Po předložení dokladu o očkování a příjezdového formuláře, který je pro cestu do Irska vyžadován, dostal každý účastník palubní lístek s číslem sedadla v letadle a pokračovala kontrola cestovních dokladů. Po pasové kontrole byla ještě nějaká doba do odletu, takže jsme mohli z letištní haly sledovat přílety a odlety různých leteckých společností.

Před samotným nástupem na palubu nás ještě čekala osobní kontrola včetně příručního zavazadla a pak už jsme očekávali pokyn k nástupu do letadla. Před startem dostali cestující od letušek instruktáž pro případ možných krizových situací a pak už se letadlo vydalo na 2,5 hodiny trvající let. Cesta nad mraky ozářenými sluníčkem rychle utekla a po pár lehkých zakolísáních pilot přistál na dublinském letišti.

Po šťastném shledání se svými zavazadly následoval přesun žáků do hostitelských rodin. V letištní hale na naši skupinu čekal kolega z organizace ADC College, která pro žáky ubytování v rodinách zajišťovala. Všichni dostali kartičky na neomezené čtrnáctidenní cestování místní dopravou po Dublinu a okolí (Leap Card), byli rozděleni do taxíků a odjeli každý do svého dočasného „domova“.

V pondělí ráno byl na 9:00 hodin naplánován on-line úvodní meeting se zástupkyní ADC College. Paní Zuzana podala všem účastníkům základní důležité informace o průběhu mobility, o tom, co je čeká v jednotlivých firmách, v rodinách, jak mají cestovat po Dublinu, kam a na koho se obrátit v případě jakýchkoli problémů. Po skončení meetingu si každý žák vyzkoušel cestu do firmy, ve které mají od dalšího dne vykonávat odbornou praxi.

Věřme, že po dobrém začátku budou po dva následující týdny žáci sbírat cenné zkušenosti jak ve firmách, tak v rodinách, zdokonalí svoji angličtinu, poznají krásy Dublinu a okolí a vrátí se domů plní dojmů.

Ing. Alena Machalová, Ing. Josef Krůpa