Valašský datel zahnízdí na rožnovském gymnáziu

Putovní trofej datla sedícího na kmeni a ťukajícího do klávesnice počítače – řezbářské dílo Jana Vinckera – bude zdobit rožnovské gymnázium již trvale, protože jej získalo 3x po sobě.

Po dvou letech 9. – 10. října 2019 jsme opět organizovali celostátní soutěž v psaní na klávesnici žáků 2. ročníků a talentovaných.

Celkově zápolilo 64 soutěžících z 18 moravských a českých škol. Rychlost psaní nad 400 úhozů za minutu je pro umístění na předních místech nezbytná, takže rachot klapek klávesnic při opisech textů byl ohlušující v každé písárně.

A jak dopadli naši? Báječně, „stáli na bedně“, jak se říká hovorově, protože obsadili krásné 3. místo. Trvalou památkou na soutěž bude družstvu umělecká skleněná soška datla, která bude umístěna za sklem ve vitrínce v přízemí školy. Věříme, že si určitě soutěžící budou tréninkem zlepšovat své výkony a čestně hájit barvy školy v dalších letošních soutěžích. Nejmladší účastnici byli ze základních škol z Litovle, z Opavy a víceletého gymnázia z Rožnova p. R.

PhDr. Ludmila Bělíková