Cesta do Dublinu – Erasmus+

Od neděle 15. ledna 2023 je v Irsku na dvoutýdenní zahraniční praxi 17 žáků naší školy. Do Dublinu společně s nimi odcestovaly i dvě absolventky školy, které v Irsku stráví na odborné stáži celkem tři měsíce. Projekt 2022-1-CZ01-KA121-VET-000057070 je financován z prostředků Evropské unie.

Brzy ráno se celá skupina včetně dvou učitelů sešla na valašskomeziříčském nádraží s cílem dopravit se na pražské Letiště Václava Havla. Odlet s irskými aerolinkami Aer Lingus byl v 15:10 hodin, v Dublinu jsme přistáli za necelé 2,5 hodiny kolem 16:30 hodin místního času. Po šťastném shledání se svými zavazadly nás v letištní hale čekal zástupce zprostředkovatelské ADC College, aby zorganizoval přesun žáků do hostitelských rodin, které se stanou na dobu příštích dvou týdnů jejich dočasným domovem.

První den pobytu v Irsku, v pondělí, se v prostředí Teams uskutečnil úvodní 3hodinový meeting. Žáci zde dostali základní informace k pobytu v rodinách, pokyny ohledně jejich práce ve firmách, informace o cestování po Dublinu a okolí, o místních zvyklostech, byli poučeni o chování a bezpečnosti během stáže. Odpoledne si každý žák vyzkouší cestu do práce, tedy do firmy, která jim byla zprostředkována ADC College a ve které jim zítra začne odborná praxe.

Tak ať se daří!

Ing. Alena Machalová, Ing. Josef Krůpa